Boncuklu Tarla, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Geç Epipaleolitik'ten Çanak Çömlek Öncesi Neolitik B dönemine kadar işgal edilmiş bir yerleşimin kalıntılarıdır. 2008 yılında Mardin/Dargeçit Ilısu Barajı inşaatı öncesinde yapılan arkeolojik yüzey araştırmasında tespit edilen höyük, 2012 yılından itibaren Mardin Müzesi ekibi tarafından kazılmaktadır[1]

2019 yılında Boncuklu Tarla'da taş sütunlu büyük bir ortak yapının keşfi, Göbekli Tepe ile karşılaştırmalara neden oldu.[2][3] Kazı ekipleri ayrıca bir kanalizasyon sistemi bulduklarını iddia ettiler, eğer teyit edilirse bu sistem dünyada bilinen en eski kanalizasyon sistem olacaktır.[4][5]

1. ^ Ergül (2019). "Un Nouveau Site du Néolithique Précéramique dans la Vallée du Haut Tigre : Résultats Préliminaires de Boncuklu Tarla" [A New Aceramic Neolithic Site in the Upper Tigris Valley: Preliminary results of Boncuklu Tarla] (PDF). Neo-Lithics (Fransızca). Ex Oriente. 19: 3-15. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Nisan 2021.
  2. ^ "Ancient temple found in Mardin". Hürriyet Daily News (İngilizce). 31 Ekim 2019. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021.
  3. ^ "Mardin'de Göbeklitepe ile yaşıt bir yapı gün yüzüne çıkarıldı". T24. 1 Kasım 2019. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021.
  4. ^ Sincar (7 Kasım 2019). "Archaeologists unearth ancient settlement in SE Turkey". Anadolu Agency. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021.
  5. ^ "Neolithic Sewer System Uncovered in Southeastern Turkey". Archaeology Magazine. Archaeological Institute of America. 8 Kasım 2019. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021.