Arkeolojik Höyük
Adı: Cafer Höyük
Tescil No ve derece:
Tescil tarihi:
Araştırma yöntemi: Kazı
Malatya Arkeoloji Müzesi, Türkiye, Cafer Höyük buluntuları

Cafer Höyük, Malatya il merkezinin yaklaşık 40 km. kuzeydoğusunda bulunan höyük bugün için Karakaya Barajı suları altında kalmıştır.[1] Bölgenin günümüzde 9 bin yıl önce iskan edildiği düşünülmektedir. Paleolitik Çağ insanlarının, Malatya civarında sık rastlanan mağaralardan çıkıp yabanıl tahıl devşiriciliği ile yerleşik yaşama geçtikleri, ardından da tarıma başladıkları (Neolitik Devrim) anlaşılmaktadır.[2] Ancak hayvan evcilleştirildiğine ilişkin bir bulgu yoktur.[3]

1. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.
  2. ^ "Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü". 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.
  3. ^ Tarımcı ve Hayvancı Toplumlar[ölü/kırık bağlantı]