[1] (2010) Kültür Envanteri Antik Yerleşim. (p. 92). Zonguldak İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü.

Cehennemağzı Mağarası
KonumuZonguldak, Ereğli
Derinliği-11 m
Uzunluğu85 m
JeolojiKireçtaşı

Cehennemağzı Mağarası, Zonguldak ili, Ereğli ilçesi merkezinde yer alan mağara. Antik dönemdeki adı Achelon Vadisi, Ayazma (kutsal su) olan alandadır. Yan yana üç mağaradan oluşur.

Birinci mağaranın giriş bölümünün tabanı bitki ve geometrik şekilli mozaik kaplıdır. İkinci bölümün doğu kısmında apsis kalıntıları bulunur. Mağara eski bir kilise olan bina, Hristiyanlığın ilk dönemlerinde ibadet alanı olarak kullanılmıştır.[1] Bu mağaraya Kilise Mağarası veya Herkül Mağarası da denilmektedir.

İkinci mağara halk arasında Koca Yusuf olarak adlandırılır. Daha önce uzunluğu 1500 m olan mağara, 1960 yılında kaya düşmesi sonucu 350 m'ye düşmüştür. İnsan eliyle duvarlarında genişletmeler yapılmış, iki adet fil ayağı oluşturulmuştur.

Üçüncü mağara (Ayazma Mağarası), insan eliyle yapılmış bir su sarnıçıdır.

1. ^ "Cehennemağzı Mağaraları". kultur.gov.tr. 11 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2016.