Bir Geç-Hitit dönemine ait şehrin harabeleri Gaziantep’in 50 km. batısında Sakçagözü (Sakçegözü) köyü yakınındaki Coba Höyük’te bulunmaktadır. Eski çağdaki adı bilinmeyen yerleşke ilk olarak 1883 yılında Karl Humann ve Felix von Luschan tarafından not edilmiş ve ilk kazılar Liverpool Üniversitesi’nden John Garstang tarafından 1908 ve 1911 yıllarında yapılmıştır. Bu kazılarda büyük bir saray binası ve buna ait ortostat ve rölyeflerle bezenmiş bir giriş yolu ortaya çıkarılmıştır. Yüzeye yakın veya sonraki dönem yapılarında kullanılmış halde bulunmuş bir kaç diğer ortostatın da başka bir dış duvar veya girişe ait olduğu düşünülmektedir. Buluntular MÖ 8. yüzyıla tarihlenmiştir ve çoğu 1939 yılında Ankara’ya nakledilmiş ve günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir. Aslan avı sahneli ortostat Berlin’de Bergama Müzesindedir.

Hitit Anıtları – Sakçagözü

Adı: Coba Höyük / Sakçagözü
il: Gaziantep
İlçe: Nurdağı
Köy: Sakçagözü
Tahribat:
Tescil durumu: Tescilli[1]
Tescil No ve derece: 1886
Tescil tarihi: 13.02.1986
Araştırma yöntemi Kazı
Coba Höyük'teki saray kalıntısından çıkartılan aslan avı sahneli rölyef, MÖ 750 (Berlin'deki Vorderasiatisches Museum'da sergilenmektedir.)

Coba Höyük, Gaziantep il merkezinin yaklaşık 45 km. batı kuzeybatısında, eski adı Keferdiz olan Sakçagözü bucağına 3 km. mesafede yer alan bir höyüktür. Orta boy bir höyük olan Coba Höyük, 140 x 90 metre boyutlarında ve 9 metre yüksekliğinde bir tepedir. Bazı arkeolojik metinlerde Sakçegözü ya da Sakçagözü olarak de geçen höyük bu adı, İslahiye Ovası'nın devamı olan Sakçagözü Ovası'ndan almıştır. Ova, Amanos Dağları ve Sof Dağı'ndan kaynaklanan ve güneyde Asi Nehri'ne dökülen küçük derelerin yer aldığı verimli bir ovadır.[2]

1. ^ "TAY – Yerleşme Ayrıntıları". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012.
  2. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012.