Honaz (Cadmos) dağının kuzeyinde, Aksu çayının kenarına kurulmuştur. Antik çağdan beri kullanılan güney şark yolu üzerindedir. Büyük Frigya içinde bulunan en önemli merkezlerdendir. Ksenephon’a göre Frigya’nın 6 büyük kentinden biridir. Pers egemenliğinde de en parlak çağlarını yaşamıştır. MÖ III. yüzyıldan itibaren Hierapolis ve Laodikeia’nın kurulması ile önemini yitirmiştir. MS I. yüzyılda Neron döneminde meydana gelen depremle harap olmuştur.

MS 692-787 yıllarında şimdiki Honaz ilçe merkezinin bulunduğu yerde Chonae adıyla kurulan kent deprem nedeniyle tamamen terk edilmiştir. Chonae kentinde, St. Micheal kilisesinin bulunduğunu eski kaynaklardan öğrenmekteyiz. Osmanlı dönemine ait bir kale kalıntısı mevcuttur. Colossae Antik Kenti’nin kalıntılarına, Akropol olan, höyük tepesi ile çevresindeki arazilerde rastlanmaktadır. Höyüğün kuzeyindeki bölgede kayaya oyulmuş oda ve ev tipi mezarlar bulunmaktadır.

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kolossai harabeleri
Kolossai akropolisi

Kolossai (/kəˈlɒsi/; Antik Yunanca: Κολοσσαί) Küçük Asya'daki antik Frigya kentidir ve Güney Anadolu'nun (modern Türkiye) en ünlü şehirlerinden biriydi. Yazarı Havari Pavlus olan ve erken dönem bir Hristiyan metni olarak tanımlanan Epistula ad Colossenses, Kolossai'deki kiliseye hitap eder. MÖ 5. yüzyıldan itibaren önemli bir şehir olan Pavlus zamanında önemi azalmıştı, ancak yerel melek kültünün varlığıyla dikkat çekiyordu. 1192/3'te yıkılmadan önce Roma'nın - ve sonra Bizans'ın - Phrygia Pacatiana eyaletinin bir parçasıydı ve nüfusu yakındaki Chonae'ye (Chonai/Khonai, günümüz Honaz) taşındı.