Danışment veya Selçuklu dönemine tarihlenen kalenin, kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin bilinmemektedir.

Çorum Kalesi, Çorum'un güneyindeki alçak bir tepe üzerinde, ovaya hakim bir konumda kurulmuş, Selçuklu mimari özelliği taşıyan tarihî bir kaledir.[1]

İçinde küçük bir cami ile kırk iki adet konut yer almaktadır. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmemektedir.

Kare planlı bir yapıdır. Dört köşesinde birer burç ve kuzey cephede kapı ile birlikte üç olmak üzere her cephede ikişer dikdörtgen çıkıntı bulunur. yapı malzemesi olarak kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar da kullanılmıştır.[2]

Kaleye ait ilk yazılı belgeler MS 1571'ye aittir.[2] 1577 tarihli bir belgede kaleden "Sultan Süleyman Hayratı" olarak söz edilir. 17. yy.'da Çorum’a gelen Evliya Çelebi, seyahatnamesinde kalenin Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edilmiş bir Selçuklu yapısı olduğunu anlamıştır. 19. yüzyıl gezgini jeolog William John Hamilton ise kentin güneydoğusunda bir tepe üzerine inşa edilmiş kare planlı kale yapısının Sultan Süleyman tarafından inşa edildiğinin söylendiğini belirtmiştir.[1]

1. ^ a b "Kuleler-Kaleler". corum.ktb.gov.tr. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2023.
  2. ^ a b "Çorum Kalesi- Çorum". Kutlruportali.gov.tr sitesi. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2023.