Davutpaşa Hamamı
TürHamam
Mimari tarzOsmanlı
KonumÜsküp, Makedonya
Tamamlanma1497

Davut Paşa Hamamı, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Taş Köprü’nün yanında bulunan çifte hamamdır. Günümüzde Makedonya Ulusal Galerisi adıyla sanat galerisi olarak hizmet verir.

İsa Bey Hamamı ile birlikte Üsküp'te ayakta kalabilen iki tarihi hamamdan birisidir. II. Beyazıt döneminde sadrazamlık yapmış olan Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1489-1497 tarihleri arasında inşa edilmiştir.[1] Yapı, 2013 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından onarıldı.[1]

Binanın dış cephesi yapıldığı zamanki şeklini korur. Binanın içinde değişiklikler vardır ancak tavan ve kubbe geçişlerindeki işlemeler ilk yapıldığı zamanki şeklindedir.[2]

1948’de sanat galerisine çevrilen[3] yapıda 14. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında Makedon sanatçılar tarafından yapılmış sanat eserlerini içeren bir sanat koleksiyonu sergilenir.

1. ^ a b "Eyüp Salih, Makedonya'da Türk Kültürünün Dünü, Bugünü ve Yarını Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği web sitesi, Erişim tarihi:21.05.2015". 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2015.
  2. ^ "Üsküp Davut Paşa Hamamı, Makedonya Üniversitesi web sitesi, Erişim tarihi:21.05.2015". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2015.
  3. ^ "Fahri Tuna, Üsküp: "Sen Bizdesin Gene" , Medyabar, 10.11.2010". 26 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2015.