Selçuklu sultanı Alpaslan’ın 1064 tarihinde Anı Şehri’ni fethetmesinden sonra şehrin idaresini Şeddatlı Beyliği’ne bırakmıştır. Şeddadi sülalesinde ilk Anı beyi olan Ebû’l Manuçehr’in oğlu Ebû’l Muammeran babasının ölümünde sonra Anı Beyliği’ne geçince şehirde yaptırdığı imar faaliyetleri kapsamında kendi adını taşıyan Ebû’l Muammeran camiini de yaptırmıştır. Örenyerindeki ayakta kalmış tek cami olan Ebû’l Manuçehr Camii’nin planına benzer bir plana sahip olan Ebû’l Muammeran Camii’nin minaresi de Manuçehr Camii’nin sekizgen minaresi ile aynı mimari özelliklere sahiptir. 18. yüzyılda bölgeyi gezen seyyahların yaptığı Muammeran Camii gravüründe cami minaresinin Manuçehr Camii’nin minaresinden daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Şehrin antik yolu üzerinde inşa edilen camiinin 19. yüzyılda kırılarak tahrip edilen MS 1199 Hicri tarihli kitabesinde şehre gelen ticaret kervanlarının uyması gereken kurallar belirtilmiştir. Ebû’l Muammeran Camii 1917 yılında tamamen yıkılmış, günümüze cami minaresinin yıkık bir bölümü ulaşabilmiştir.

Kültür Portalı, Ebü’l Muammeran Camii