Ergiri
Gjirokastra
KriterKültürel: iii, iv
Referans569[1]
Tescil2005 (29. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "yüz_ölçümü_dipnotlar" parametresini kullanıyor
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "nüfus_dipnotlar" parametresini kullanıyor

Ergir veya Ergirikasrı (Eǧrikasr, Ergirokastri veya Argirikasrı olarak da bilinir, ArnavutçaGjirokastër; YunancaΑργυρόκαστρο, "gümüş kale"), Arnavutluk'un Ergiri ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Şehir, Gjere Dağları ile Drino Nehri arasındaki bir vadide yer almaktadır. Yüzölçümü 469.25 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 25,301[2] olup merkez nüfusu ise 19,836'dır.[3]

Ergiri, tarih kayıtlarına ilk kez 1336 yılında Argirokastro adıyla Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olarak geçmiştir.[4][5] 14. yüzyılda ise Epir Despotluğu'nun bir parçasıydı. 1417 yılında şehir Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altına girdi. Balkan Savaşları sırasında şehir Yunan nüfusu nedeniyle Yunan Ordusu tarafından işgal edildi[6] ancak 1913 yılında yeni bağımsız Arnavutluk devletine verildi. Ergiri'nin eski şehir merkezi nadir bir iyi korunmuş Osmanlı kasabası örneği olarak 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.[7]

Ergiri, eski komünist lider Enver Hoca ile ünlü yazar İsmail Kadare'nin doğum yeridir.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016.
  2. ^ a b c "Interactive map administrative territorial reform". 12 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016.
  3. ^ a b "2011 census results" (PDF). 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016.
  4. ^ Kiel, Machiel. Ottoman Architecture in Albania, 1385–1912. Beşiktaş, İstanbul: Research Centre for Islamic History, Art and Culture. s. 138. ISBN 978-92-9063-330-3. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016.
  5. ^ Ward, Philip (1983). Albania: a travel guide. Oleander Press. s. 70. ISBN 978-0-906672-41-9. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016.
  6. ^ James Pettifer. "The Greek Minority in Albania in the Aftermath of Communism" (PDF). Camberley, Surrey: Conflict Studies Research Centre, Royal Military Academy Sandhurst. s. 6. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. Given its large Greek population, the city of Gjirokaster was a particularly large center of irredentist ambition
  7. ^ "Historic Centres of Berat and Gjirokastra". UNESCO World Heritage Centre. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016.