Erzincan’ın Refahiye İlçesi’nde bulunan cami 19. yy’ın ikinci yarısında yaptırılmıştır. Kitabesi günümüze gelemediğinden banisi ve kesin yapım tarihi bilinmemektedir.

Yöreye özgü kesme taştan yapılan cami tamamen batı etkisinde bir yapıdır. Bu camiyi yapan mimar ve ustaların kilise mimarisinden etkilendikleri giriş kapısından ve sivri kemerli pencerelerinden anlaşılmaktadır. Dikdörtgen planlı olup, üzeri kırma bir çatı ile örtülmüştür. Giriş kapısı üzerinde çatının devamı üçgen bir alınlığa yer verilmiştir. Taş kaide üzerindeki yuvarlak gövdeli minaresi kesme taştan ve tek şerefelidir. [1]

Caminin cümle kapısının sağında bulunan Latin harfleri ile yazılmış kitabesi şöyledir:

Maşaallah,

Bismillahirrahmanirrahim.

“Doğrusu gökleri ve yeri zeval bulmaktan, Allah koruyup tutuyor. And olsun ki zeval bulurlarsa 100.(?) onları O’ndan başka kimse tutamaz. Gerçekten O Halim’dir, azap için acele etmez. Gafur’dur, çok bağışlayıcıdır. (Fâtır, 41)” Sahibü’l-hayrat Hacı Mehmet Ağa oğlu Esad Muhlis Işık. Ramazan 1340. (M. Mayıs 1922)

Cümle kapısının üzerinde ve cami tabelasında 1942 tarihi yazmaktadır. Muhtemelen 1939 Erzincan Depremi’nde hasar gördüğü için bu tarihte tadilat geçirmiş olmalıdır. (E.M.)

—–

1 Refahiye Kaymakamlığı – Merkez Camii

✶ Medya