Niksar İlçe Merkezi Yusufşah Mahallesi’nde olan ve inşa kitabesi bulunmayan hamamın hangi tarihte yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Nizameddin Yağıbasan tarafından H.560 (M. 1164-65) yılında düzenlenen vakfiyesinde Büyük Hamam’ın adının geçtiği bilinmektedir. Ancak plân bakımından ele alarak yapı 14. yüzyıldan önceki bir döneme tarihlendirilebilir.

Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı yapı, üç eyvanlı köşe halvetli plân tipi içerisinde yer almaktadır. Hamam, batıdan doğuya doğru sırasıyla; soyunmalık, soğukluk, ılıklık, sıcaklık, su deposu ve külhan mekânlarından oluşmaktadır. Eğimli bir arazi üzerinde bulunan hamamın kuzey cephesi tepeye yaslanmıştır.

Yapı, moloz taş malzemeden inşa edilmiş olup, sıcaklık bölümünün zemin döşemesinde bazalt taş, sekiler de tuğla, kurnalarda yekpare taş malzeme kullanılmıştır. Hamam mülkiyet sahibi tarafından, 1952, 1960 ve 1973 yıllarında onarım geçirmiş olup gümümüzde de kullanılmaktadır.[1]

—–

1Emel Şener Boy, Niksar’da Türk Devri Mimari Eserleri, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2021.