Hıristiyanlık açısından büyük önem taşıyan ve Van bölgesindeki Varak Manastırında bulunan Varak Haçı 1092 yılında Urfa’ya getirilerek bu kiliseye konulmuştur. Bölgedeki ilk Ermeni protestan kilisesidir. Yapı kesme taştan, üç nefli bazilika plan düzeninde yapılmıştır. Yapının batı cephesi ile köşe kulelerinde son derece güzel bir taş işçiliği görülmektedir. Naosun(ana ibadet mekânın) orta nefi(bölümü) kubbe ile yan nefleri ise tonozla örtülmüştür. Yapının dikkat çeken yönlerinden birisi de yarım sütunlar ile dış cephelerdeki taş duvarda bulunan bezemelerdir. Bir dönem cezaevi ve elektrik santrali olarak kullanılan yapı 1956’da camiye dönüştürülmüştür. Daha sonra harap olan yapı 1993’te restore edilerek tekrar ibadete açılmıştır.