Peçuy’daki en büyük ve en güzel Türk âbidesi Peç’teki Kossuth meydanındaki Gazi Kasım Paşa Camii olup bugün bir katolik kilisesidir. Evliya Çelebi bu cami hakkında şunları kaydetmiştir; “16. Yy’da inşa edilmiştir. Çok güzel ve cemaati bol bir camidir. Kare bir plân üzerine konulan kubbesi 22 metre yüksekliğinde, boyu 50 adım uzunluğunda, minaresi çok yüksektir. Kubbesi dört duvar üzerine oturtulmuş olup İstanbul’daki Sultan Selim Camii’ni andırır. Kare plân mavi taştan yapılan kubbeye sekiz köşeli bir kaideden geçmektedir. Hasıl olan köşelerde yontma taşdan stalaktitler konmuştur.”

Sonradan Gazi Kasım Paşa Camii birkaç defa tamir edilmiş bu arada minaresi de yıkılmıştır. Camiye sonradan ilâve edilen yuvarlak arkad mimar Körmendi tarafından yapılmıştır.1

Evliya Çelebi’ye göre Peçuy şehrinin en güzel mabedi olan Gazi Kasım Paşa Camii bugünkü Plebania kilisesidir. Minaresinin merdiveninden 18.yy’da yapılmış olan çan ve saat kulesine çıkılır. Cami, kilise haline getirildikten sonra şekli çok değiştirilmiş, Osmanlı mimarî üslûbu bozulmuştur. Ön tarafa sonradan ilâve edilen basık yuvarlak kemerli revak, cephenin sakin manzarasını büsbütün bozmaktadır. Bütün Macaristan’ın en büyük camii olan bu mabet büyük bir tromplu kubbe ile mihrap üzerinde küçük bir kubbeden ibarettir, yapılışı 1600’den evveldir.2

—–

1 Arpad Radowszky, Macaristan’da Türk Anıtları, Atkitekt Dergisi, Sayı: 1962-01, 1962.

2 Oktay Aslanapa, Macaristan’da Türk Âbideleri, Tarih Dergisi, C.1 S.2, 1950.

3 Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 494-523). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)

Gazi Kasım Paşa Camii
KonumPeç, Baranya, Macaristan
İnançKatolik (önceden İslam)
Mimari türKilise (önceden Cami)
İnşaat başlangıcı1543
Uzunluk22.6 mt
Genişlik16 mt

Gazi Kasım Paşa Camii (Macarca: Gázi Kászim pasa dzsámija), Macaristan'nın Baranya linin Peç kentinde bulunan ve sonradan kiliseye dönüştürülen tarihi bir Osmanlı camisi. Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan eski camiler arasında sayılan bu caminin hilâlinin ortasına büyük bir haç yerleştirilmiştir.[1] Peç şehrinin ayakta kalan diğer Osmanlı eserlerinden Yakovalı Hasan Paşa Camii de aynı dönemde yaptırılmıştır.

1. ^ "Macaristan'da Osmanlı izleri". yeniasya.com.tr. 11 Mayıs 2009. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2012.