Gerdekkayası höyüğü Uşak İlinin batısında, Gediz Nehri kıyısında Manisa’ya yakın bir bölgede yer almaktadır. Gerdekkayası’nda İlk Tunç Çağı, Lidya ve Roma dönemi yerleşimi olduğuna işaret eden seramikler bulunmaktadır. Doğal bir kayalık üzerinde kurulu olan bu yerleşim çevresini kontrol eden bir noktada yer almaktadır. Gerdekkayası’nda Lidya seramiklerinin bulunması, Güre Bölgesindeki tümülüslerde ortaya çıkarılan çok sayıda Lidya eseri ile bölgede Kroisos hazinelerinin bulunması, Güre’ye yakın olan Gerdekkayası’nın Lidyalılar tarafından iskan edildiğine işaret etmektedir. Gerdekkayası İlk Tunç Çağı’nda Banaz-Uşak-Gediz Nehri güzergahından hareketle Batı Anadolu sahil kesimlerine ve Ege Denizi’ne ulaşan erken dönem yol güzergahı üzerindedir. Gerdekkayası’na en yakın İlk Tunç Çağı yerleşimi batıda yer alan Asartepe ve Hisar höyükleridir. Bu iki yerleşim Gediz kıyısında yer almaktadır ve Gerdekkayası’ndan geçerek ilerleyen yol güzergahı buradan geçmektedir. Gerdekkayası Gediz Nehrini kontrol eden bir noktada olup, Güre çevresindeki Lidya tümülüslerine yakın bir bölgededir. Günümüz karayolu yerleşmenin kıyısından geçer. Yerleşmede İlk Tunç Çağı’na (İTÇ I-II) tarihlenen çeşitli kaplara ait örnekler daha çok Manisa Akhisar yöresi kaplarına yakındır. Gerdekkayası yerleşmesinin Batı Anadolu İlk Tunç Çağı yerleşmeleri ile bağlantıları görülmektedir. Gerdekkayası İlk Tunç Çağı seramik buluntuları Manisa ve Akhisar yöresine daha yakın görünmektedir.

Gediz Nehri Kıyısında Önemli Bir İlk Tunç Çağ Yerleşimi: Gerdekkayası, Harun Oy