Kitabesi konulmayan yapı, 1277 yılında Müineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu mimari ve sanatının özelliklerini taşımaktadır. Gök Medrese, 2 katlı 2 eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı plan tipinde olup taş, çini ve alçı süslemeler bulundurmaktadır. İki renkli taş kullanılarak inşa edilmiş taç kapıda geometrik ve bitkisel bezemeli bordürlerden oluşan bir süsleme programı uygulanmıştır. .

Osmanlılar zamanında 18. yüzyıla kadar medrese, bimarhane ve bir odası türbe olarak kullanılan yapı, daha sonraları şifahane ve göçmen barınağı olarak kullanılmıştır. Halk arasında “Gökmedrese”“Pervane Medresesi”“Kırk Kızlar Medresesi”“Darüşşifa”“Bimarhane Tekkesi” olarak da adlandırılmıştır.

Gök Medrese
KonumTokat, Türkiye
Mimari türMedrese
Mimari biçimİslam mimarisi, Selçuklu mimarisi
Cephe yönübatı-kuzeybatı
Tamamlanma13. yüzyıl

Gök Medrese, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir Anadolu Selçuklu medresesidir. 1277'de iki katlı bir yapı olarak inşa edildi.[1] 1926'dan 2012'ye kadar arkeoloji ve etnografya müzesi olan Tokat Müzesi'ne ev sahipliği yaptı.[2] 2021-2023 yılları arasında medresede restorasyon çalışmaları yürütüldü.[3][4]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2018.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023.
  3. ^ "746 yıllık medresede restorasyon çalışmaları devam ediyor". cnnturk.com. 1 Temmuz 2023. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023.
  4. ^ "Gök Medrese'nin girişi eski ihtişamına kavuşuyor". tokathaber60.com. 28 Eylül 2023. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023.