Gönye kalesi, Batum’a 12 km mesafede, Çoruh Nehri ağzının sol kıyısında bulunmaktadır. Roma döneminde inşa edilmiştir.

Kale, MÖ 1-3. yüzyıllar arasında Roma dünyasının askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel merkezlerinden biri olmuştur. En son veriler, kaledeki ilk yerleşim yerlerinin MÖ 8-7. yüzyıllar arasında yükseldiğine işaret etmektedir. 6. yy’da Bizanslılar buraya takviye edilmiştir. 1547-1878 yılları arasında ise Osmanlı egemenliğine geçmiş, kale içinde Osmanlı birlikleri konuşlanmıştır. 1878 Ayastefanos Antlaşması sonrası bulunduğu bölge Rus İmparatorluğu’na katılmıştır.

12 Havarilerden Aziz Matthias’ın mezarının burada olduğuna inanılmaktadır. 1994 yılından itibaren, kale içerisinde büyük ölçekli arkeolojik kazılar yürütülmekte, kazılardan çıkan eserler kalede bulunan müzede sergilenmektedir.