Tarsus’un ilk kurulduğu yerleşim yeri olan ve günümüzde ilçenin merkezinde bulunan Gözlükule Höyüğü, 1935-39 ve 1947-49 yılları arasında Hetty Goldman başkanlığında Bryn Mawr College projesi olarak Amerikalı bir ekip tarafından kazılarak incelenmiştir. 1950’lerden itibaren üç cilt halinde yayınlanan Goldman Dönemi kazılarının sonuçları Anadolu arkeolojisinin temel başvuru kaynaklarından birini oluşturur. Günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce Neolitik Dönem’de kurulduğu anlaşılan bu yerleşim yerinin Erken İslami Döneme değin uzun süreli ve ara verilmeden iskân edildiği bilinmektedir. Gözlükule Höyüğü Kazıları, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Aslı ÖZYAR ve ekibi tarafından 2001-2006 yılları arasında araştırmalar ile başlamış olup 2007 yılından itibaren de kazılara başlanmıştır. Kazı ve araştırmalar halen devam etmektedir.

Kaynak: Tarsus Müze Müdürlüğü

Adı: Gözlükule Höyük
il: Mersin
İlçe: Tarsus
Köy: Merkez
Tahribat: Yapılaşma[1]
Tescil durumu: Tescilli[1]
Tescil No ve derece: 1291
Tescil tarihi: 19.07.1985
Araştırma yöntemi: Kazı

Gözlükule Höyüğü, Mersin İl merkezinin 30 km. doğusunda[2] Tarsus İlçesi'nin güneybatısında, günümüzde İlçe'nin bir parkı olarak kullanılan bir höyüktür. Tepe, 300 metre çapında olup 25 metre yüksekliktedir. Bir Klasik Çağ kenti olan Tarsu ya da Tarse, hem tepede hem de günümüz Tarsus İlçesi'nin altındadır.[3] Günümüz Tarsus'unu oluşturan ilk yerleşimin, Toroslar'dan gelen bir akarsuyun kıyısında, MÖ 7. binyılda bir köy olarak kurulduğu belirtilmektedir.Höyük, Orta Anadolu'dan Akdeniz kıyılarına doğal bir geçiş olan Gülek Boğazı çıkışında, Antik Kilikya ovasında yer almaktadır. Diğer yandan Gülek Boğazı çıkışından Amik Ovası yoluyla Kuzey Suriye'ye ulaşımın da kavşağındadır.[2]

1. ^ a b "TAY – Yerleşme Ayrıntıları". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012.
  2. ^ a b Tarsus-Gözlükule Arkeoloji Projesi[ölü/kırık bağlantı] Boğaziçi Üniversitesi
  3. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012.