M.Ö. 2096 yılına tarihlenen porsuk ağacı (Taxus baccata) Gümeli Tabiat Alanı içerisinde yer almaktadır. Anıt ağaç, yapılan araştırmalar neticesinde; ülkemizin en yaşlı ağacı, dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve  dünyanın bilinen ve tespit edilen en yaşlı 5 ağacından birisi olma özelliklerini taşımaktadır.

Kaynak: Gümeli Tabiat Alanı – Türkiye Kültür Portalı

2016 yılında Gümeli Porsuğu

Kamuoyunda Gümeli Porsuğu olarak bilinen ağaç Zonguldak ilinin Alaplı ilçesinde bulunmaktadır.

2016 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Dr. Ercan Oktan ve Anturia Danışmanlık'tan Dr. Murat Yıldız tarafından yapılan incelemelere göre Gümeli Porsuğunun 4112 yaşında olduğu iddia edilmiştir.[1][2]

Ağacın bulunduğu bölge 14 Temmuz Gümeli Tabiat Anıtı sınırları içerisine dâhil edildi.[3] Gümeli Porsuk Ağacı 2 Nisan 2018 tarihinde Anıt Ağaç olarak da tescillenmiştir.[4]

Aynı ağaçtan 2017 yılında alınan 2 adet artım kalemi kullanılarak İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Dendrokronoloji Laboratuvarı tarafından yapılan hesaplamaya göre Gümeli Porsuk Ağacı’nın yaşı 1950-2000 arasında tahmin edilmiştir.[5]

1. ^ "Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak'ta bulundu". Gazetevatan. 14 Ocak 2016. 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020.
  2. ^ "Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı Zonguldak'ta". www.trthaber.com. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020.
  3. ^ Gümeli Tabiat Anıtı Yönetim Planı Analitik Etüt ve Sentez Raporu 16 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2017, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü
  4. ^ "Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Zonguldak'ta 4 Bin 113 Yaşındaki Porsuk Ağacını Tescilledi". Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. 3 Nisan 2018. 23 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020.
  5. ^ “Zonguldak-Alaplı’daki anıt porsuk (Taxus baccata L.) ağacı gerçekten 4.112 yaşında mı?” 28 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Orman ve Av Dergisi, Yıl: 2018 I Mart – Nisan, Sayı: 2, Cilt: 96 , Sayfa 11-19