6 Şubat 2023 Depremi’nde hasar gördü.

Halep Kalesi
TipKültürel
Yapı bilgisi
Halka açık mı?Evet
Bugünkü durumuYenilendi

Halep Kalesi (Arapça: قلعة حلب‎), kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük Orta Çağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır. Sonradan Grek, Bizans, Eyyubi, Memluk ve Osmanlı medeniyetleri tarafından fethedilmiştir. Yapının çoğu Eyyubi dönemine dayandığı düşünülmektedir. 2000'li yıllarda Aga Khan Trust for Culture ile Aleppo Archeological Society tarafından kapsamlı bir restore çalışması yapılmıştır. Şehre hakim olan Kale, 1986'dan beri UNESCO Dünya Mirası listesindeki Antik Halep Şehri'nin parçasıdır.[1] Suriye İç Savaşı sırasında çatışmalardan etkilendi.[2] 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kalenin bazı bölümleri hasar gördü.[3]

1. ^ "Ancient City of Aleppo". UNESCO. 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2012.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023.