Hattuşa harabelerinde Büyükkale’deki saray yapısının biraz güneyinde ortaya çıkarılan iki adet taş odanın, büyük bir havuz yapısının iki köşesini oluşturduğu anlaşılmıştır. Odaları oluşturan taşların çoğu geç dönemlerde yeniden kullanılmış olmakla birlikte, yerleri tespit edilerek restore edilmişlerdir. Batı ve kuzey köşelerdeki odalar bu sırayla Oda 1 ve Oda 2 olarak adlandırılır. Oda 1’de bir dekorasyon bulunmaz. Hieroglif yazıt 2 nolu Oda olarak bilinen yapının iç yan duvarındaki 7 blok üzerine kabartma olarak işlenmiştir. Odayı oluşturan blokların çoğu 1988 yılında aynı mevkideki geç döneme ait Frig yapılarında yeniden kullanılmış olarak bulunmuş, daha sonra bir araya getirilerek oda ve yazıt Peter Neve’nin kazı başkanlığı döneminde restore edilmiştir. Yazıtın sahibi Suppiluliuma muhtemelen Hititlerin son kralı olan II. Suppiluliuma’dır. Ancak yazıttaki bazı arkaik özelliklerinden dolayı I. Suppiluliuma olabileceği de iddia edilmiıştir. Kral özellikle Batı Anadolu bölgesine yaptığı başarılı seferlerden bahsetmektedir. Son cümlede kralın burada yaptırdığını söylediği kutsal yol teriminden harketle bu yapının rituel amaçlı kullanılan yeraltı dünyasına sembolik bir giriş yolu olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.

Hitit Anıtları – Boğazköy, Suppiluliuma Yazıtı