Hayreddin-i Tokadî Efendi Türbesi, Bolu
Tokad-i Hayreddin Türbesi, Konrapalı - Konrapavî Hayreddin Türbesi olarak da bilinir.
- Tür: Türbe
- Kültür: Osmanlı
- Yüzyıl: 16. yy, 20. yy
- Bölge: Türkiye, Karadeniz Bölgesi, Bolu, Merkez (Bolu)
- Durum: Erişilebilir
Türbe, Bolu şehir merkezinin batısında, şehre 13 km., Abant Kavşağı’na 4 km. mesafede kuzey istikametinde, Elmalık Köyü’nde kurduğu tekkesinde kendi adı ile anılan tepededir. Mezar taşları mermerden ve yeni yapımdır. Türbenin bulunduğu mekânda; hazire, cami, halen aktif olan tekke ile her gün yemek dağıtımının yapıldığı aşevi, ormanlık alan içinde her türden asırlık ağaçlarla kaplı piknik alanı bulunmaktadır.
Hayreddin Tokadî Efendi, Halvetiye tarikatının meşhur şeyhlerindendir. Hayatına dair yeterli bilgi olmadığından nerede ve ne zaman doğduğu hakkında bilgiye ulaşılamamıştır. Vefat tarihi ile ilgili olarak 1524, 1530 ve 1535 yılları zikredilmektedir. Türbesindeki şahide de 1535 tarihi yazılıdır.
Kaynaklarda Konrapalı (Düzce ile Bolu arasında bir yer) olduğu, Bolu’da faaliyet gösterdiği kaydedilmiştir Hayreddin Efendi’nin Tokatlı diye gösterilmesinin, aynı isimdeki bir başka Halvetî şeyhiyle karıştırılmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Tokatlı Hayreddin Efendi (v.1609), gençliğinde Konrapalı Hayreddin Efendi’nin halifelerinden Kastamonulu Şâban Efendi’ye (Şeyh Şaban-ı Veli, v.1539) mürid olmuş, Bursa’da vefat etmiş ve oraya defnedilmiştir. (Hayreddin Tokadî olarak tanınan Konrapalı Hayreddin Efendi ise-E.M.) 1530 tarihinde vefat etmiş ve bu mekâna defnedilmiştir.
Hayreddin Efendi, Halvetiyye tarikatının dört ana kolundan Cemâliyye’nin pîri, Çelebi Halîfe diye bilinen Cemâl-i Halvetî’nin yanında yetişmiştir. Pîrdaşı Sünbül Sinan Efendi, Cemâl-i Halvetî’den sonra İstanbul’da Koca Mustafa Paşa Dergâhı’nda posta oturduğunda Hayreddin Efendi’nin dergâhta bir müddet vazife gördüğü belirtilmektedir.
Ardından Bolu’ya gönderilmiştir. Onun Çelebi Halîfe’den önce Kasım Çelebi’ye mürid olduğu, ayrıca Bursa’da Murâdiye Medresesi’nde müderrislik yaptığına dair bilgiler yine diğer Hayreddin Efendi ile karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. İrşad faaliyetini Bolu’da ve Düzce Pazar’da sürdüren Hayreddin Efendi, Halvetiyye-Şâbâniyye’nin kurucusu Şâbân-ı Velî’nin mürşididir. Onun yanı sıra Muslihuddîn-i Konrapavî ve Mahmûd-ı Kürevî gibi halifeler yetiştirmiştir. (Kaynak: İslam Ansiklopedisi – Hayreddin Tokadî)