MÖ 264 tarihinde Roma genişmesi sırasında Herakleia Pontiki'yi (altı kırmızı çizlmiştir) gösteren harita

Herakleia Pontiki (İngilizce telaffuz: [ˌhɛrəˈkliːə_ˈpɒntᵻkə]; YunancaἩράκλεια Ποντική, LatinceHeraclea Pontica) Küçük Asya'da Bitinya sahilinde antik bir kent olup, Likus nehrinin ağzında yer alır. Yunan şehir-devleti Megara tarafından kurulmuştur,[1] kuruluş tarihi yaklaşık MÖ 560-558'dir ve Yunanların Archerusian çıkıntısına (Bababurnu) bitişik mağaradan yeraltı dünyasına girdiğine inandıkları Herakles'in ismi verilmiştir. Antik şehrin yerinde günümüzde Türkiye'de Zonguldak ilinde Karadeniz Ereğlisi vardır.

1. ^ For report of Boeotian involvement see Pausanias 5.26.7 6 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.