Iasos
Iassos- (Asin Kurin)
BölgeKarya
TürYerleşim
Devir(ler)Tunç Çağı, Klasik Arkaik Myken [1]
Kültür(ler)Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Menteşoğulları Beyliği/Osmanlı Dönemi
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Bouleuterion, Roma agorası, Hristiyan bazilikası, Artemis Astias eksedraları, Zeus Megistos kutsal alanı, portiko kompleksi, tiyatro, yapı kompleksi, mozaikler evi, akropolis, balık pazarı, nekropolis, oda mezarları,
Durumharabe

Iasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırları içinde,[2] Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır.[1] Antik yerleşim Iasos birçok Yunan şehri gibi kökenleriyle övünmüştür. Şehrin sakinleri iasos’un Peloponnesos’taki Argos’tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu.[3]

1. ^ a b c "TAY – Yerleşme Ayrıntıları". 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ktb isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ BALDONİ, Daniela (2004). Karia’da Bir Liman Kenti.Iasos. Homer Kitabevi ve Yayıncılık.1.basım. ss. 30,32,60,63. ISBN 9758293559. 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2021.