İshâkıye Câmii, eski Bizans mâbetlerinden biri olup aslında azizlerden Panteleimon’a sunulduğu için onun adıyla anılan bir kilise idi. Selânik fethedildikten bir süre sonra çevresinin Müslüman mahallesi olması ile Panteleimon Kilisesi de İshak Paşa tarafından mihrap, minber, minâre, mahfil ve şadırvan eklenerek câmiye dönüştürülmüştür. Bâninin, Selânik’te bir câmisi daha bulunmaktadır.

Selânik’in Balkan Savaşı sonunda Hasan Tahsin Paşa tarafından 1912’de Yunanlılara teslim edilmesinin ardından câmi tekrar kiliseye dönüştürülmüş, minâresi yıktırılarak içindeki minber, mihrap ve ahşap mahfiller gibi bütün unsurlar ortadan kaldırılmıştır. Daha sonra da binâ bütünüyle ele alınarak Türk dönemini hatırlatan izler kazınmak suretiyle yeniden bir Bizans kilisesi hüviyetine sokulmuştur.

İshâkıye Câmii’nin eski resimlerinde görünen, yapıdan ayrı olarak tek başına inşâ edilmiş, bir şerefeli yüksek minâresinin gövdesi, yivli ve şerefe çıkmaları mukarnaslı idi. 1912’den sonra minâre kâidesinden üst kısmı yıktırılmış, kâidenin üstüne sekiz köşeli çan kulesi inşâ edilmiştir. 1974 fotoğraflarında görülen bu kısım, sonraki dönemde kaldırılmıştır. Günümüzde İshâkıye Câmii’nden geriye şadırvanın havuzu, sütunları ve minâre kâidesi kalmıştır.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1304-1307). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)

✶ Medya