Hititçe İzziya, Yunanca ᾽Ισσóς Büyük İskender’in, Darius III Codomannus’u MÖ 333 Kasım’ında mağlup ettiği ünlü savaşla tanınan kasaba.

Adı: Kinet Höyük
il: Hatay
İlçe: Dörtyol
Köy: Yeşilköy
Tahribat:
Tescil durumu: Tescilli
Tescil No ve derece: 2200[1]
Tescil tarihi: 30.05.1955
Araştırma yöntemi: Kazı

Kinet Höyük, İskenderun'un 30 km kuzeyinde, Dörtyol ilçesinin kuzeybatısında, İskenderun Körfezi kıyısından 500 metre içeride bulunan bir höyüktür. Zeminden 26 metre yükseklikteki höyük 33 dönüm alana yayılmıştır. Yerleşim, Geç Neolitik Çağ'dan Helenistik Dönem'e kadar MÖ 5.000-.50 yıllarında iskan edilmiştir.[2] Kilikya'daki en büyük antik (Klasik Çağ öncesi) yerleşimi olarak kabul edilmektedir. Doğusundaki koyda ve güneyindeki Deliçay (Pinarus) Deresi halicinde olmak üzere iki limanı vardı.[3] Höyüğün bulunduğu İssos Ovası, Antik Kilikya'nın en doğu kenarıdır.[4] Yerleşimin antik çağdaki adının İssos olduğu belirtilmektedir.[5] Günümüz Hatay ili Dörtyol ilçesi sınırları içinde ilk neolitik yerleşmenin görüldüğü höyüktür.[6]

1. ^ TAY – Yerleşme Ayrıntıları
  2. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2012.
  3. ^ "Bilkent.edu". 27 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2012.
  4. ^ Selçuk Ün. Dergisi Sayı 21[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ Bilkent Üniversitesi[ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "tmo.gr.tr" (PDF). 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2012.