İzzeddin Kalesi
YunancaΦρούριο Ιτζεδδίν
ŞehirHanya
Ülke Yunanistan
Adını aldığıSultan Abdülaziz'in en büyük oğlu Yusuf İzzeddin Efendi'den almıştır.
İşletmeciYunanistan Deniz Kuvvetleri

İzzeddin Kalesi (Yunanca: Φρούριο Ιτζεδδίν), Girit'te Hanya kentinin 15 kilometre doğusunda, Kalami’nin Suda Körfezi'ne bakan kıyısında bir Osmanlı kalesi. 20. yüzyıl Yunanistan'ında siyasi mahkumlar için hapishane olarak kullanılmıştır.

Kale, adanın o zamanki Osmanlı valisi Rauf Paşa tarafından Girit İsyanı sonrası 1872 yılında inşa edilmiş ve adını Sultan Abdülaziz'in en büyük oğlu Yusuf İzzeddin Efendi'den almıştır. Kale, Suda adasındaki eski Venedik kalesi ile birlikte, o zamanlar sahip olduğu Paris Topu ile bütün körfeze hakimdi.

İzzeddin Kalesi

Girit Devleti (1898-1913) döneminde de hapishane olarak kullanılmış, ardından ada Yunan egemenliğine geçtiğinde 1950'ye değin bu şekilde kullanılmaya devam etmiştir. Özellikle Theodoros Pangalos'un diktatörlüğü (1925–26) ve Yunan İç Savaşı sırasında siyasi mahkumlar için bir hapishane olarak ün salmıştır. Sakinleri arasında 1903'te Eleftherios Venizelos ve 1926-28'de görevden alınan diktatör Theodoros Pangalos da vardır. 1950'den sonra Yunanistan Deniz Kuvvetleri yetkisi altına girmiştir. Girit deniz üssüne ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde korunan bir alan ve kültürel etkinliklerin yapıldığı bir yerdir.

Pantelis Vulgaris’in “Taştan Yıllar” (1985) ve “Son Not” (2017) adlı filmlerinin bazı bölümleri ve Theo Angelopoulos’un 1972’de çektiği ve Albaylar Cuntası dönemi sansüründen ustaca geçirdiği “1936 Günleri” filmi de bu kalede çekilmiştir.