Kahin Tepe
KonumAraç, Kastamonu, Türkiye
Kuruluşen geç M.Ö. 9 bin
Devir(ler)Akeramik Neolitik
Buluntu(lar)öğütme taşı, süs eşyası
ArkeologlarNurperi Ayengin

Kahin Tepe, Türkiye'nin Kastamonu ilinin Araç ilçesi sınırları içindeki Başköy yakınlarında yer alan 1. derece arkeolojik sit alanıdır. Yapılan tespitler ve buluntulara göre Kahin Tepe, en erken MÖ. 12.000-7.000 arasına tarihlenen Akeramik Neolitik Çağ ve III. II. binyıl arası Orta-Erken Tunç Çağı'nda yerleşim gördüğü düşünülmektedir.[1]

Sit alanındaki kazılar Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında Düzce Üniversitesi'nden Nurperi Ayengin danışmanlığında yürütülmüştür. 2022 itibari ile Filyos Barajı'nın inşasından ötürü kazı çalışmaları durdurulmuştur; Kahin Tepe'nin ise su altında kalacağı tespit edilmiştir.[1][2]

1. ^ a b "Kahintepe sorularına Bakanlık'tan cevap". Kastamonu Gazetesi - Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri. 4 Kasım 2022. 27 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2023.
  2. ^ "T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ANKARA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR" (PDF). Kültür ve Turizm Bakanlığı. 2022. 27 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.