Kamaniçe Kalesi
Kamyanets-Podilski'nin eski şehri ve Kamaniçe Kalesi'ni gösteren harita; Kamieniec Podolski: piskoposluk ve voyvodalık unvanlarını taşıyan, Smotrycz Nehri ile çevrili dağın tepesinde bulunan ve sarp kayalar tarafından sarınan, enlemi 48°45’ ve boylamı 50°10’ olan Lehistan ve Yukarı Podolya Devletlerinin müstahkem şehri. Burası 29 Ağustos 1672 tarihinde Lehlerin elinden Türkler tarafından alınmıştır. (Paris, 1691)

Kamaniçe Kalesi (Ukraynaca: Кам'янець-Подільська фортеця, Lehçe: Stary Zamek w Kamieńcu Podolskim), şu anda Ukrayna'nın Kamyanets-Podilski kentinde bulunan tarihi bir Polonya kalesidir.[1] 1672-1699 yılları arasında 27 yıl boyunca Osmanlıların eline kalmış, Osmanlı Devleti'nin Kamaniçe Eyaleti'nin eyalet merkezi olarak işlev yapmıştır.

Kale hakkındaki ilk yazılı bilgi 14. yüzyıla aittir. O dönemde bölge Litvanya Büyük Dükalığı'nın egemenliği altında bulunuyordu. Kale 14. - 18. yüzyıllar arasında Lehistan-Litvanya Birliği, Osmanlı Devleti ve Rus Çarlığı'nın bölgedeki çekişmelerinin odak noktası oldu. 1648-1654 yılları arasında Zaporizya Kazaklarının Lehistan'a karşı başlattığı Khmelnytsky Ayaklanması sırasında kale Kazaklar tarafından kuşatıldı. 1672 yılında Osmanlı padişahı IV. Mehmet'in komutasındaki 200.000 kişilik bir ordu kaleyi kuşattı. Osmanlı kuvvetlerine 40.000 askerlik Kırım ve Kazak kuvvetleri de yardım etti. Kale 18 Ağustos 1672 günü Osmanlı ordusuna teslim oldu. Bu tarihten sonra Osmanlılar kaleyi yeni kurdukları Kamaniçe Eyaleti'nin başkenti yaptılar. Ancak 27 yıl sonra Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nı kaybeden Osmanlılar 1699 yılında imzaladıkları Karlofça Antlaşması'yla kaleyi Lehistan'a geri verdiler.

Kale 18. yüzyılda önemini kaybetti. Hapishane olarak kullanıldı. 21 Nisan 1793 tarihinde Polonya'nın ikinci paylaşımı üzerine Rus İmparatorluğu'nun eline geçti. Daha sonra 1917 yılında kurulan Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası haline geldi. 1991 yılından bu yana da Ukrayna topraklarında yer almaktadır.

1. ^ n.a., n.a. (2013). Historical dictionary of Ukraine (2. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-0810878457.