Kanine Kalesi Avlonya’nın 6 km. güneyinde 370 metre yüksekliğindeki Shushica Dağı’nın tepesinde yer alır. Kalenin ilk olarak MÖ 3. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kanine Kalesi MS 6. yüzyılda Roma İmparatoru I. Justinyan tarafından yeniden inşa edildi. Kale ortaçağda Avlonya ile birlikte önemli bir geçit mevkii olarak ön plana çıktı. Bu bölge Ortaçağ’da Normanlar, Bizans ve Sırplar’ın, 1378’den sonra da İskenderiyeli Balşa Beyleri’nin eline geçti. Osmanlılar, 1417’de Kanine Kalesi’ni fethetti.

Kanine Kalesi Avlonya Limanı ve kasabasının muhafazası için önemli bir mevkideydi. 1537 yılında Avlonya Kalesi’nin inşa edilmesiyle Kanine Kalesi önemini kaybetmeye başlamıştır. Bununla birlikte Osmanlılar ileriki yıllarda bu kaleyi tamir ederek kullanmaya devam ettiler. Kanine Kalesi ve içinde bulunan cami Kanunî Sultan Süleyman zamanında 1549 yılında tamir edildi. 1683 II. Viyana Kuşatması’ndan sonra Avlonya ile birlikte Kanine Kalesi de Venediklilerin eline geçmiş ise de 1691 yılında tekrar geri alınmıştır. Arşiv belgelerinden her iki kalenin 1790-1791 yıllarında tamir gördüğü anlaşılmaktadır.

Kanine Kalesi, I. Balkan Savaşı’nda Avlonya ile birlikte Osmanlı Devleti’nden ayrılarak Arnavutluk Devleti’nin sınırlarına dahil olmuştur.