Kanlıdivane
Κανυτελής (Grekçe)
Devir(ler)Helenistik Dönem, Roma dönemi, Geç Antik Çağ
Buluntu(lar)Bazilikalar, antik cadde, sarnıç, nekropol, kaya mezarları, yazıtlar
DurumRestore
Kamusal erişimAçık

Kanlıdivane (GrekçeΚανυτελής, romanizeKanitellis; Grekçe telaffuz: [kʰaːɲθeʎeːs]), günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişen[1] kentin Elaiussa Sebaste'nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin edilmektedir.

19. yüzyıl ortalarında Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilen[1] kent, 1970'li yıllarda yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Yöredeki ilk arkeolojik araştırmaları ise Semavi Eyice gerçekleştirmiştir.[2]

Kent, doğal bir çökük olan 30 metre derinliğindeki geniş bir obruk etrafında kurulmuştur.[3] Kanlıdivane, akustiği çok iyi olduğu için günümüzde Uluslararası Mersin Müzik Festivali gibi etkinliklerde konserlere ev sahipliği yapmaktadır.[4]

1. ^ a b "Kanyteleis (Kanlıdivane)". mersin.bel.tr. 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014.
  2. ^ "İNANÇ TURİZMİ". mersinkulturturizm.gov.tr. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014.
  3. ^ "Kanlıdivane". kulturportali.gov.tr. 5 Şubat 2013. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014.
  4. ^ "ETKİNLİK MEKANLARI". merfest.org.tr. 10 Aralık 2012. 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014.