Karasu ırmağının Fırat’a birleştiği noktaya yakın bir yerde, ırmak kıyısındaki yüksek kayalıklarda bulunan rölyef Geç-Hitit dönemine aittir. 1956 yılında bölgede araştırma yapan Krummenacher ve Wilson isimli iki jeolog tarafından fark edilmiştir. Düzleştirilmiş kaya yüzeyi üzerindeki bir niş içinde yer alan rölyefte, omuzunda yay ve öne doğru uzattığı sağ elinde mızrak bulunan bir erkek figürü uzun, çatal boynuzlu bir geyiğin üzerinde ayakta durur vaziyette resmedilmiştir ve muhtemelen Hitit koruyucu tanrısını temsil etmektedir. Tanrı figürlerine benzer biçimde kısa bir tünik ve sivri uçlu ayakkabıları olmasına karşın baş bölümünde boynuz yoktur ve başının üzerinde kanatlı güneş kursu yer alır. Benzer bir figür Hacıbebekli stelinde görülebilir. Ne yazık ki güneş kursu ve figürün baş bölümü hazine avcıları tarafından 1976 yılında dinamitle parçalanmıştır. Üzerinde herhangi bir yazıt yoktur. Tarzı itibariyle MÖ 10. veya 9. yy.’a tarihlenebilir.

Karasu bölgesinde keşfedilmiş olan bir Geç-Hitit yerleşkesinin koruyucu tanrısı olması da mümkündür. Rölyefe yakın bir yerde 3×12 metre boyutlarında yapay bir çukur bulunmuştur. Rölyef ile hendek arasında tesbit edilen 30 libasyon (tanrıların şerefine toprağa içki dökülmesi) amaçlı oyuk buranın dini törenler yapılan bir yer olduğunu göstermektedir.

Hitit Anıtları – Karasu