Demeter Terası, Küçük Kale’nin kuzeybatı yamacının yaklaşık olarak ortasında yer alır. Terasın güneydoğusunu sınırlayan kent suru dışında; çevresi 32.2×31.1 m boyutlarındaki duvarla çevrilidir. Güneybatı duvarın önündeki anakayanın üzerinde karışık bir halde bulunan çok sayıda pişmiş toprak adak eşyası; yakınlardaki bir kutsal alanın “adak çöplüğü” olarak kulanıldığına işaret etmektedir. Adaklar; kutsal alanın Demeter’e ait olduğunu ve en erken MÖ 4. yüzyıla tarihlenebileceğini gösterir. Ancak kutsal alanda henüz detaylı bir çalışma yapılmamış; hatta Demeter’e ait tapınağın tam olarak yeri bile saptanamamıştır. 2009 yılında bu teras üzerinde kalıntıları günümüze ulaşan üç nefli kilisede sondaj çalışmaları yapılmış ve adak yerleri tespit edilmiştir. Ele geçirilen malzeme arasında pişmiş topraktan yapılmış olanlar sayıca fazla ve çeşitlidir. Kandiller, farklı tiplerde figürinler, minyatür vazolar bunlar arasında en önemli olanlardır. İki farklı adak türü daha vardır ki bunlar bugüne kadar bilinen Demeter adakları içinde bilim dünyası için yenidirler: Sikke ve domuz yavrusu kemikleri. Toplam 112 adet sikke adak olarak sunulmuştur.

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri – Kaunos