Ticari liman çanağının kıyısına paralel inşa edilmiş üç nefli bu apsidal anıtsal bina (98×22 m), antik çağın diğer bazilika binalarıyla birlikte günümüz Katedral yapılarının öncüsüdür. Fonksiyonu nedeniyle bir taraftan Liman Agorası düzlüğüne bağlanırken, diğer taraftan da güneyindeki liman ve kuzeyindeki kendi döneminin Agorası ile bağlantılıdır. Apsidal formlu ana mekan binanın batı ucunu taçlandırmaktadır ki, bu alana üç kemerli görkemli bir propylon ile geçilmektedir. Orta nefi yan neflerden ayıran stylobat üzerine yerleştirilmiş postament ve de çok sayıdaki üst yapı elemanlarından belli ki, bina yanlarda iki katlı olarak tasarlanmıştır. Yazılı belgelerle de desteklenen tarihlenebilir mimari parçalara göre 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu anıtsal yapının doğu yöndeki yaklaşık yarısı, sonraki dönemde bir Kiliseye dönüştürülmüştür.

Kaunos Kazısı