Türbenin kime ait olduğuna ilişkin yazılı kaynak veya kitabe yoktur. Emir Sasa Bey, Selçuklu komutanlarından ve Menteşe Beyliği’nin kurucusu kabul edilen uç beyi Menteşe Bey’in damadıdır. Menteşe Bey’in ölümüyle onun fetih faaliyetlerini Büyük Menderes Ovası’nda ve akabinde Küçük Menderes Ovası’nda devam ettirmiştir. Tire ve Birgi de onun tarafından fethedilmiştir. Fetih sırasında Germiyanoğulları Subaşısı Aydınoğlu Mehmet Bey ile beraber hareket edilmiş ancak zamanla ele geçirilen topraklarda güç mücadelesi başlamıştır. Bu mücadenin ilerlediği ve Sasa Bey’in zaman zaman Hıristiyanlarla ittifak içine girdiği de belirtilmektedir. 1308 veya 1310 yıllarında Tire önlerinde Sasa Bey’in Aydınoğlu toprağı Birgi’yi yağmalama girişimi nedeniyle Aydınoğlu Mehmet Bey ve Sasa Bey karşı karşıya gelirler, Hıristiyan kuvvetlerinin mücadeleden çekilmesiyle Sasa Bey yalnız kalır ve Aydınoğlu Mehmet Bey ile girdiği mücadeleyi kaybeder, kafası kesilerek öldürülür. Başı kesilen Sasa Bey’in bu türbede yattığı ve bu nedenle türbenin “Kesikbaş” adıyla anıldığı söylenmektedir.