Kızıl Kale Kompleksi
UNESCO Dünya Mirası
KriterKültürel: ii, iii, vi
Referans231
Tescil2007 (31. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Kızıl Kale, Hindistan'daki Delhi şehrinde yer alan tarihi bir kaledir. 1857'ye kadar, 200 yıllık bir süre boyunca, Babür hanedanının imparatorlarının ana ikametgâhıydı. Delhi'nin merkezinde yer alır ve bir dizi müzeye ev sahipliği yapar. İmparatorları ve ailelerini barındırmaya ek olarak, Babür devletinin tören ve siyasi merkeziydi ve bölgeyi etkileyen olayların merkezinde yer almaktaydı.[1]

1639 yılında beşinci Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından, onun tahkim edilmiş başkenti Shahjahanabad Sarayı[2] olarak inşa edilen Kızıl Kale, büyük bir kırmızı kumtaşı duvarıyla tanınmıştır ve İslam Şah Suri tarafından 1546'da inşa edilen eski Salimgarh Kalesine bitişiktir. İmparatorluk daireleri, Cennet Akımı (Nahr-i-Bihisht) olarak bilinen bir su kanalı ile birbirine bağlı bir dizi köşkten oluşur. Kale kompleksinin Şah Cihan yönetimi altındaki Babür yaratıcılığının zirvesini temsil ettiği kabul edilir ve saray İslami ilk örneklere göre planlanmış olmasına rağmen, her köşk, Timur ve Pers geleneklerinin kaynaşmasını yansıtan Babür yapılarına özgü mimari öğeleri içerir. Kızıl Kale'nin bahçe tasarımı da dahil olmak üzere yenilikçi mimari tarzı, Delhi, Racastan, Pebcap, Keşmir, Braj, Rohilkhand ve diğer yerlerde inşa edilen daha sonraki binaları ve bahçeleri etkiledi.[1]

Nadir Şah'ın Babür İmparatorluğu'nu 1747'de işgalinde kaledeki sanat eserleri ve mücevherler yağmalandı. Kalenin mermer yapılarının çoğu daha sonra İngilizler tarafından 1857 Hint Ayaklanması'nı müteakiben takiben yok edildi.[3] Kalelerin savunma duvarları büyük ölçüde kurtarılmış ve kale daha sonra bir garnizon olarak kullanılmıştı.[3] Kızıl Kale, İngilizlerin son Babür İmparatoru'nu 1858 yılında Yangon'a sürgüne göndermeden önce tutuklu olarak tuttukları son yerdi.[4]

Hindistan başbakanı, her yıl Hindistan'ın Bağımsızlık Günü'nde (15 Ağustos), kale ana kapısında Hint "üç renk bayrağını" kaldırır ve surlardan ulusal bir konuşma yayınlar.[5]

2007 yılında Kızıl Kale Kompleksi UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.[1][6]

1. ^ a b c "Red Fort Complex". World Heritage List. UNESCO World Heritage Centre. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2009.
  2. ^ N. L. Batra (Mayıs 2008). Delhi's Red Fort by the Yamuna. Niyogi Books. 9 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2012.
  3. ^ a b William Dalrymple (2007). "Introduction". The Last Mughal. Penguin. s. 7. ISBN 978-0-14-310243-4.
  4. ^ Gill, M. S. (2007). Trials that Changed History: From Socrates to Saddam Hussein. Sarup & Sons. s. 297. ISBN 9788176257978.
  5. ^ "Singh becomes third PM to hoist flag at Red Fort for 9th time". Business Standard. 15 Ağustos 2012. 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012.
  6. ^ "Red Fort was designated a UNESCO World Heritage Site in 2007". Lonely Planet. 29 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2012.