Roma kentine ait yapısal kalıntılardan en önemlisi kuşkusuz havuz yapısıdır. Hamamtepe’nin kuzey batısındaki yamaçlarda 2004 yılı yüzey araştırmasında tespit edilmiş olan altıgen havuz, örneğine az rastlanır anıtsal bir yapıdır. Her bir kenarı 5 m uzunluğundaki bu yapının bağlamı, etrafında yapılan kazılar ve jeofizik araştırmalara karşın tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak kentin kırsalında yer alan ve karmaşık bir su dağıtım sistemine sahip olan bu havuz belki de yukarıda heykelini gördüğümüz gibi bir bani tarafından kente hediye edilmiş olabilir. Havuz bir yandan çeşme görevi görürken bir yandan da tarımın ön planda olduğu bu yerleşimde sulama işlevini yerine getirmiş olmalıdır. Su yapılarının kentlerde mimari banilik kapsamında armağan edilmesi Roma döneminde yaygın görülür.

Roma Döneminde Komana: Kutsal Merkez – Aktüel Arkeoloji