Bilinen diğer adı ile Kral (Kiraly) Hamamı, Budin  surları içerisinde Horoz Kapısı’na yakın bir bölgede inşa edilmiş olup, suyu Veli Bey Hamamının kaynağından getirilmiştir. 1.5 km mesafede bulunan su kaynağından suyun taşınması, pişmiş topraktan yapılmış bir su yolu ile sağlanmıştır. Bu hamamın Sokollu Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülse de arşivlerde kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır.

Sade bir yapıya sahip olan Horoz Kapısı Hamamı’nda özel dinlenme odaları yoktur. Ortasında dört basamaklı bir merdiven ile inilen sekiz köşeli bir havuz, duvarlarda ise büyük sivri kemerli nişler görülmekte, merkezinde ise büyük bir kubbe bulunmaktadır. Hamamın Klasisizm döneminde, 1949-1950’de genişletilmiş fakat asıl plan tipi bozulmamış, 1958’de restore edilmiştir.

Evliya Çelebi Seyahatname’sinde hamamdan şöyle bahsedilmiştir; “…Horoz Kapısı’nın iç yüzünde ufak tefek bir ılıca daha var, zengin fakir tüm halk için orta sıcaklıkta bir ılıcadır, ancak o kadar beğenilir ve meşhur değildir.” Horoz Kapısı Hamamı, günümüzde Kral Termal Hamamı ismini almış ve restore edilmiş haliyle faaliyettedir.1

—–

1 Tansu Doğan, Macaristan Budin ve Peç Şehirlerinde Bulunan Osmanlı Hamamları ve Korunma Durumları, Journal of Arts, c.4, 2021.