Kent merkezinin batı ucunda Asopos Tepesi’nin doğu karşı yamacında ve Kuzey (Kutsal) Agora’nın batısında konumlanan Batı Tiyatrosu orkestraya doğru dik eğimli ve Hellenistik geleneğe göre doğal zemine oyularak yapılan kentin erken tiyatrosudur.

Batı Tiyatrosu’nda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan kabartmalı mimari bloklar, yazıtlar ve diğer buluntulara göre; Laodikeia Batı Tiyatrosu Hellenistik Dönem’de (MÖ 2. yy) inşa edilmiş, Augustus-Tiberius Dönemi’nde ve Severuslar Dönemi’nde düzenlemeler yapılmış, İmparator Valens (MS 364-378) Dönemi depreminde ise yıkılan sahne binası tekrar tamir edilmiştir. MS 5. yy başında ise sahne binası kentin yarısını çeviren sur duvarlarının bir parçası olarak düzenlenmiştir. Olasılıkla bu düzenlemeyle birlikte yapının sadece tiyatro olarak kullanılması sona ermiştir. Ancak MS 7. yy başında meydana gelen İmparator Focas (MS 602-610) Dönemi depremine kadar kesintisiz olarak kullanılmıştır.

Laodikeia Kazı Başkanlığı – Laodikeia Batı Tiyatrosu