Laodikeia
Laodiceia
TürYerleşim
Kurucu2.Antiokhos
Terk edilişM.S.60
Devir(ler)Helenistik Dönem, Roma Dönemi, Erken Bizans Dönemi,
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Meclis binası, tapınak a, büyük kilise, stadyum ve gimnazyum, küçük tiyatro, büyük tiyatro
DurumRestore
Kamusal erişimAçık
Erken Bizans Dönemi’nde metropollük seviyesinde dini bir merkez haline gelmiştir.

Laodikeia, veya Lykos'un kıyısındaki Laodikeia (Yunanca: λαοδίκεια πρὸς τοῦ λύκου Laodikia pros tou Lykou; Latince: Laodicea ad Lycum, Laodiceia veya Laodikeia olarak da transliterasyonu yapılır) (Modern Türkçe: Laodikeia, Leodikya veya Laodikya), Lycus nehri kenarında (Çürüksu) kurulmuş bir antik kenttir.

Helenistik dönemde Caria ve Lydia, Roma döneminde ise Phrygia Pacatiana adıyla anılan vilayet sınırlarında bulunuyordu. Günümüzde modern Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde yer almaktadır. 2013 yılında, Dünya mirası geçici listesinde yerini almıştır.[1]

Laodikeia ayrıca Vahiy kitabında belirtilen Yedi Asya Kilisesi arasındadır.[2]

1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Archaeological site of Laodikeia". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2021.
  2. ^ VAHİY 3 | TCL02 Kutsal Kitap | YouVersion. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2021.