Anıt, vadiyi batıdan sınırlayan Akkuşyuvası kayalıklarından birinin üzerinde yer almaktadır. Aslantaş mezarının yaklaşık 750 m güneyindedir. Maltaş, Değirmen Yeri, Bahşayiş, Deliklitaş anıtları gibi bir kuyu anıtıdır. Anıtın çoğu toprağa gömülüydü. 1881’de W. M. Ramsay, anıtın neredeyse tamamen toprakla kaplı halde buldu ve işçilerin yardımıyla sadece belirli bir seviyeye kadar kazdı. Anıtın önündeki toprak Gabriel (1936), Haspels (1950) ve Brixhe (1970) kazılarında kaldırılmış olmasına rağmen, her seferinde yeraltı suyuyla karşılaşan anıtı su hasarından korumak için yeniden toprakla dolduruldu. Buna rağmen araştırmacılar, yer altı kısımlarının da toprağın neminden oldukça yıprandığını söylüyorlar.

Üzerinde iki yazı (W‑05) vardır. İlk kitabe cephe duvarını çevreleyen sol çerçevenin dış kenarında yer almaktadır. Bu yazıtın üst kısmı bugün zemin seviyesinden görülebilmektedir. İkinci kitabe ise tamamı toprak altında kalan niş bölümünün üst çerçevesine soldan sağa doğru yazılmıştır. Gabriel, nişin eşiğinin dikey duvarında olası bir üçüncü yazıttan bahseder. Ancak daha sonraki araştırmacılar, araştırmaları sırasında bunu doğrulamak için bu seviyeye ulaşamadılar. 9 metre derinliği ile şaftı Frig kuyu anıtlarının en derinidir. Anıt, MÖ 6. yüzyılın ilk yarısına tarihlenmektedir.

Maltaş Anıtı Yazıtları (W-05)

Yazıt W-05a
Cephe duvarını çevreleyen sol çerçevenin dış kenarında bulunur ve sağdan sola (Sinistroverse) doğru yazılır. Bugün sadece üst kısım zemin seviyesinin üzerindedir. Bitmemiş bırakılmış olabilir.

Maltaş Anıtı
Maltaş Anıtı

Yazıt W-05b
İkinci yazıt, bugün tamamen toprak altında kalan niş bölümünün üst çerçevesine sağa sola doğru yazılmıştır.

Maltaş Anıtı
Maltaş Anıtı

Literatür ve imajlar
Brixhe, C. & M. Lejeune. 1984. Corpus des inscriptions paléo-phrygiennes, Paris.
Obrador-Cursach, B. 2018. Lexicon of the Phrygian Inscriptions, Thesis, Barcelona.

Phrygian Monuments – Göynüş Vadisi

2021 Yılı Ağustos ayında yaklaşık 40 gün yürütülen çalışmalar sonucu, yerden yüksekliği 10 metreyi bulan anıt abide ile alt kısmındaki “niş” ve önünde 600 metrekarelik tapınma alanı ortaya çıkarıldı.