1458’de Fâtih Sultan Mehmet tarafından fethedilen Gördüs (Korinthos), Mora Yarımadası’nın kuzeyinde yer almaktadır. 1667’de şehre gelen Evliyâ Çelebi, kale içini anlattıktan sonra diğer câmiler ve yapılar hakkında bilgi verip; Mehmet Çavuş Câmii’ni “çarşı içinde, kurşunsuzdur ancak kalabalık cemaati vardır” şeklinde bildirmektedir.

1811’de Gördüs’e gelen Stackelberg, Evliyâ Çelebi’nin tarif ettiği çarşının ve Mehmet Çavuş Câmii’nin gravürünü çizmiştir. Bu gravürden anlaşıldığı kadarıyla Mehmet Çavuş Câmii, büyük bir orta kubbe ve yanlarındaki iki kubbeden oluşmaktadır. Tek şerefeli minâre ile câminin yanında (muhtemelen) bânîsinin kubbeli türbesi de görülmektedir. Kubbeler kiremitle kaplıdır.

Gördüs, 1687’de Venediklilere bırakılınca, şehirdeki Osmanlı eserleri tahrip edilmiş, bazı câmiler askerî amaçlı depo olarak kullanılmış, Mehmet Çavuş Câmii de kiliseye çevrilmiştir. 1715’te Türklerin şehri geri almasıyla birlikte şehirdeki İslâmî hayat tekrar canlanmış; Mehmet Çavuş Câmii eski hâline döndürülmüş ve şehirde yeni câmiler de inşâ edilmiştir. 1960’larda câmi yıktırılarak yerine Palaio Korinthos Kilisesi inşâ edilmiştir.[1]

Günümüzde aşağıdaki kaynakta adı geçen kilisenin hangi yapı olduğu belirlenemediği için konumu tahmini olarak işaretlenmiştir.

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1055-1056). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)