Mersin Rum Ortodoks kilisesi, 1849 yıllarında Dimitri ve Tannus Nadir tarafından bağışlanan arsa üzerine Osmanlı Devleti’nin verdiği izinle inşa edilmiş ve baş melekler Mihael ve Gabriel’e ithaf edilmiştir. Mersin’de halen cemaati olan ve ibadete açık en eski kilise unvanını taşımaktadır. Ruhani açıdan Şam’da bulunan Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne bağlıdır. Yasal statüsü ise Tomris Nadir Mitri Kilisesi Vakfı adıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün denetimine bağlıdır.

Kilise, Mersin’in merkezi bir yeri olan Atatürk Caddesin’de Cumhuriyet Meydanı’nın yanında bulunmaktadır. Kilisenin mevcut bahcesinin büyük bir kısmı Atatürk Caddesi’nin Vali Tevfik Sırrı Gür zamanında genişletilmesi sırasında caddeye katılmıştır. Yunanca bir kitabede kilisenin adının Mihail Arhangelos olduğu yazılmaktadır.

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi
KonumKültür mahallesi, Atatürk cad.
4302 sok no 2
Mersin, Türkiye
İnançHristiyan
MezhepOrtodoks
Açılış1870
DurumFaal
YöneticiTomris Nadir Mitri Kilisesi Vakfı Vakıflar Genel Müdürlüğü
Web sitesimersinortodoks.com
İnşaat başlangıcı1849
Çan kulesi sayısı1

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi, Mersin içinde yer alan kilisedir. Halk arasında Arap Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

Kilise Mersin’de Mersin Halkevi binasına ve Mersin Atatürk Anıtına batıdan komşudur. Akdeniz kıyısı ve Atatürk Parkı'nın kuzeyinde yer alır. Atatürk caddesi üzerinde olup, 36°47′36″K 34°37′30″D / 36.79333°K 34.62500°D / 36.79333; 34.62500 koordinatlarındadır.

Mersin’de 19. yüzyılın ikinci yarısında Suriye’den çok sayıda Arap asıllı Ortodoks aile yerleşmişti. Yüzyıl sonunda 195 aile vardı. Bu aileler daha çok deniz ticareti ile ilgileniyorlardı. Kilise bu cemaatin dini ihtiyaçları için yapılmıştır. Kilisenin arsası 1849 yılında Dimitri ve Tannus Nadir tarafından bağışlanmıştır.[1] Osmanlı hükûmetinden izin alındıktan sonra kilise inşa edilmiş ve 1870 yılında hizmete girmiştir. Orijinal çan kulesi yıkılmış olup mevcut kule sonradan yapılmıştır.[2] Başmelekler Cebrâil ve Mikâil’e ithaf edilen kilise hâlen Vakıflar Bölge Müdürlüğü denetiminde ve Tomris Nadir Mitri kilisesi vakfı yönetimindedir.[1] Dini bakımdan kilise Antakya kilisesine bağlıdır.

1. ^ a b "Vakıf sayfası". 22 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019.
  2. ^ "Kilise sayfası". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019.