Mithras Tapınağı
KonumÇınar, Diyarbakır, Türkiye
Kazı tarihleri2016
ArkeologlarDoç.Dr.Aytaç Coşkun-(Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü)

Mitras dinine ait yapı (Tapınak)

Mithras Tapınağı, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Zerzevan Kalesi içinde yer alan tapınaktır.

Sığınağın hemen kuzeyinde yeraltına ana kaya oyularak inşa edilmiştir. MS 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğunda özellikle askerler arasında oldukça yaygınlaşan, MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yayılmasıyla önemini kaybeden Mitras dinine aittir. Anadolu'daki iki Mitras tapınağından birisi olan (diğeri Antep'te) bu tapınak, 2017 yılında Zerzevan Kales'nde tesadüfen keşfedilmiştir.[1] 1800 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.[2]

1. ^ "Mithras'ın gizemi 1800 yıl sonra Diyarbakır'a umut oldu | DW | 13.04.2019". 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020.
  2. ^ Kayar, Sertaç. "Zerzevan'da gizli araştırma: Mithras Tapınağı'nda enerji mi var?". tr.sputniknews.com. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020.