Mostar Köprüsü , Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993’te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı.

Köprü, 2005’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Mostar Köprüsü
Köprünün gece görüntüsü
TaşınanYaya
GeçişNeretva
KonumBosna-Hersek Mostar, Bosna-Hersek
Koordinatlar43°20′14″N 17°48′54″E / 43.33728°K 17.81503°D / 43.33728; 17.81503
TasarımKemer köprü
Uzunluk29 m
Genişlik4 m
Alt açıklık20 m (orta açıklık)
Açılış1566/1567/2004
Geçiş ücretiGeçiş ücreti yoktur
Mostar Köprüsü
Konum Bosna-Hersek
KriterKültürel: vi
Referans946
Tescil2005 (29. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Mostar Köprüsü (Boşnakça: Stari Most), Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi[1] ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı.[2] Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

1. ^ Kaya, Kemal. "Mostar Köprüsü". www.yoldaolmak.com. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015.
  2. ^ "MOSTAR KÖPRÜSÜ'NÜN HİKAYESİ". www.supergezginler.com. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2015.