Andriake ile Myra arasındaki Çayağzı Kavşağı’nın kuzeyinde yer alan ve “Nymphaion” olararak bilinen yapı, Andriakos Çayı’nın kaynağına inşa edilmiştir. Yaptığımız kazılar sonucunda üç bölümden oluştuğu ve 10,55×13,20 m ölçülerindeki ana/merkezî mekânın güneydoğu yönde 6,45 m genişliğindeki apsisle sonlandığı, mekânın arka kesiminde (kuzeyde) ana kayaya oyulu 0,90 m genişliğinde bir seki bulunduğu tespit edilmiştir. Doğu duvarda iki kapı yer alır, güneydeki ikiz kapıdır. Her iki kapı ile III no.lu mekâna geçilir. Kapıların kuzey bitişiğinde kemerli bir geçenek yer alır. Kemerli geçeneğin doğu bitişiğinde, yarım daire formunda küçük bir küvet bulunur. Borchhardt, “yapının kutsal kaynak alanında inşa edilen bir hamam olabileceğini ancak Nymphaion fonksiyonunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini” belirtir. Bayburtluoğlu, yapı içinden kaynayan suyun çevredeki tek tatlı su kaynağı olduğunu belirterek yapının çeşme olabileceği görüşüne katılır. Farrington, Myra ve Andriake arasında kalan ve yerleşime uzak olan yapının yeri nedeniyle hamam olamayacağını, olasılıkla çeşme olarak kullanılmış olduğunu ve MS ikinci erken üçüncü yüzyılda inşa edildiğini; Tekinalp ise yapının Hadrianus Dönemi’ne ait bir çeşme olduğunu düşünür. Kazısı tamamlanmamış olan yapının, fonksiyonuna dair kesin bir şey söylenemez. Ancak, yapıyı içme suyu ile ilişkilendirmek de mümkün görünmemektedir. Kesin olmamakla birlikte düşüncemiz, II no.lu mekânın kükürtlü kaynak suyunun toplandığı havuz ile III no.lu mekânda görülen yarım daire formundaki yıkanma küveti, yapının bir termal olarak kullanılmış olabileceği yönündedir. Günümüzde de özellikle cilt hastalıklarına iyi geldiği için yoğun olarak kullanılmaya devam eden Andriakos Çayı’nın doğu başlangıcındaki çok sayıda kükürtlü su havuzunun varlığı bunu desteklemektedir.

Myra’nın Limanı Andriake: Yeni Veriler Işığında Değerlendirmeler, Nevzat Çevik, Süleyman Bulut