Namık Kemal

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir müzedir.

Namık Kemal, potansiyel bir devrimci ve imparatorluğa tehdit olarak görüldü. 9 Nisan 1873’te İstanbul’daki Gedik Paşa Tiyatrosu’nda "Vatan yahut Silistre" adlı oyununun ilk gösteriminden kısa bir süre sonra Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderildi. Oyun, milliyetçilik ve liberalizmi teşvik ettiği için tehlikeli kabul edildi.

Namık Kemal’in sürgün edildiği yer aslında Venedik Sarayı’nin bir parçasıydı, ancak şu anda bulunduğu kodes, Osmanlı döneminde yıkık bir sarayın köşesine inşa edilmiştir. Binanın alt katında Lüzinyan mimarisi, üst katında ise belirgin bir Osmanlı tarzı görülmekte. Zemin kat, Venedik Sarayı’nın avlusuna açılan düşük kemerli giriş kapısı ve demir parmaklıklı penceresi ile dikkat çekiyor.

Namık Kemal ilk geldiğinde zemin katta kalmış, ancak daha sonra Kıbrıs Valisi Veysi Paşa’nın izniyle üst kata nakledilmiş. Üst kat, dik taş merdivenler, büyük pencereler ve mermer zeminle öne çıkıyor.

Abdülaziz tahttan indirildiğinde, Namık Kemal affedildi ve 29 Haziran 1876’da İstanbul’a döndü. Gazimağusa zindanındaGülnihal, Akif Bey, Zavallı Çocuk ve Kara Bela oyunlarını yazdı. İntibah romanı da bu zindanda yazıldı. Namık Kemal, Cezmi romanını da burada yazmaya başlamış ancak Midilli Adası'nda tamamlayabilmiştir.[1]

Zindanın doksanlı yıllardaki restorasyonu ile yazarın eşyalarını ve belgelerini barındıran bir müze haline getirildi. Zindan, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz yetkililer tarafından da kullanıldığı söylenen bir geçmişe sahip.

Günümüzde Namık Kemal’in bronz bir büstü, kendi adını taşıyan meydana bakıyor. Atatürk'ün eserlerine ilham kaynağı olmasıyla bilinen yazar, hala Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta edebi kahraman olarak kabul ediliyor.[2]

1. ^ Yard. Doç. Dr. Bedri AYDOĞAN. "Namık Kemal'in Magosa Sürgünlüğü". dergipark. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ "NamIk Kemal Zindanı". Visit North Cyprus. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2023.