Bu bina IV. Yüzyılda, İstanbul Prens Adaları’nda vali olduğu anlaşılan Korikos’’lu (Kızkalesi) Poimenos tarafından yaptırılan bir hamam ve vaftizhanedir. Hamamın taban mozaiğinde “Üç Güzeller / Gratia / Musse’ler; Zeus ile Uyum Tanrıçası Eurynome’nin kızları Aglaia, Thalia ve Euphrosyna görülmektedir. Hamamın sanatsal değeri yüksek taban mozaiği iyi korunmuş durumdadır. Siyah, beyaz ve sarı taşlarla oluşturulmuş mozaikte Cennetin üç huri kızı olarak bilinen “Kharitler” (Aglaia, Euphrosyna ve Thalia) çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülmektedir. Yöre halkı bu sebepten mozaiğe “Üç Güzeller Mozaiği” adını vermiştir. Mitolojiye göre, Akdeniz’in köpüklerinden doğan Aphrodite burada Kharitler’in katıldığı bir törenle vaftiz edilmiştir. Bu hamam Aphrodite Hamamı olarak da bilinir.

Bina girişindeki küçük kitabede; “Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki o, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar’ın dürüst yöneticisi Poimenios’tur” ifadesi yer alır.
Burada kastedilen Roma imparatorları Arcadius (378-408) ile Honorius’tur (384-423). Kitabeden, aynı zamanda her iki imparatorla da dost olmuş Poimenos’un imparatorluk içinde önemli bir konumda olduğu anlaşılmaktadır.

Narlıkuyu Mozaik Müzesi
Açılış1976 (48 yıl önce) (1976)
KonumNarlıkuyu, Silifke, Mersin
TürMozaik müzesi
Önemli parça(lar)Üç Güzeller mozaiği
Koleksiyon boyutu2
KurucuKültür ve Turizm Bakanlığı
Toplu ulaşım 170
Otopark?Var

Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin'in Silifke ilçesindeki Narlıkuyu mahallesinde yer alan müze. Yaz sezonunda 08:30 ve 19:00, kış sezonundaysa 08:00 ve 17:00 saatleri arasında[1] ziyaretçilere açık olan müzeye giriş ücretsizdir.[2]

1. ^ "Narlıkuyu Mozaik Müzesi". dosim.kulturturizm.gov.tr. 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2016.
  2. ^ "Müze ve Örenyerleri Giriş Ücretleri" (PDF). dosim.gov.tr. 15 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Nisan 2016.