II. Mahmut döneminde Baruthane Nazırı Mehmet Necip Paşa tarafından 1827 yılında yaptırılmıştır. Necip Paşa döneminde yazma ve baskı şeklinde 700’e yakın eser de kütüphaneye temin edilmiştir. Bu eserlerin bazıları Ankara ve İstanbul’a nakledilmişse de tamamına yakını kütüphanede bulunmaktadır. Necip Paşa’nın neden buraya kütüphane yaptırdığı tam olarak bilinmemektedir. 1826 yılında buraya sürgün gönderilen Osmanlı Devleti’nin yetiştirdiği en büyük tıp bilginlerinden Şanizade Ataullah Efendi’ye Necip Paşa’nın sürgün sırasında nezaret ettiği, onunla Tire’ye geldiğinde İbni Melek Medresesi öğrencilerinin ağaç altlarında ders çalışmalarına üzülerek böyle bir hayır yapmaya karar verdiği rivayet edilse de bu iki şahsın yaşadıkları dönemler farklıdır. Kütüphane kare planlı ve üzeri sekizgen kubbeyle örtülüdür, kitapların nemden etkilenmemesi için yükseltilerek inşa edilmiştir. Kütüphane günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlıdır ve araştırmacıların hizmetindedir.

Bkz. Oktay HATİPOĞLU – TİRE VAKIF NECİP PAŞA KÜTÜPHANESİ VE BİRKAÇ TEZHİPLİ EL YAZMASI