Nerik
Nerikka
Kültür(ler)Hatti, Hitit
Kazı tarihleri2005-
ArkeologlarRainer Maria Czichon
DurumKazı sürüyor

Nerik (Hititçe𒌷𒉈𒊑𒅅𒅗, Nerikka[1]), günümüzde Samsun'a bağlı Vezirköprü ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında bulunan Oymaağaç Höyüğü'nde tespit edilen antik kent.

3.500 yıllık geçmişi bulunan kent Hattiler tarafından kurulmuş, Hititlerin kutsal şehirlerinden biri olmuş ve Hititlerin yıkılışından sonra da kentteki yerleşme sona ermiştir.[2]

2005 yılından bu yana kazılan kentteki kazının başkanlığını Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Rainer Maria Czichon yürütmektedir. Burada tespit edilen eserlerin bir bölümü Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir.[3]

1. ^ Liverani, Mario (2013). The Ancient Near East: History, Society and Economy (İngilizce). Routledge. s. 612. ISBN 9781134750849.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; hurriyet isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Kültür Hazinesi Müzelerimiz". aa.com.tr. 10 Ağustos 2009. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2014.