Niğbolu, Bulgaristan’ın kuzeyinde Tuna Nehri kenarında yer almaktadır. Osmanlı’dan önce Bizans ve Bulgar Krallığı idarelerinde bulunan Şehir 1395 yılında Yıldırım Bayezid tarafından fethedildi.

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Niğbolu ve kalesi hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir. Buna göre Niğbolu Kalesi gayet eski bir kale olup, Tuna Nehri kenarında çakmak taşlı bir kızıl yalçın kaya üzere dört köşeli sağlam bir kaledir ve çepeçevre dört bin adımdır. Tuna’ya bakan tarafı gayet yalçın kayalar olmakla o tarafta kale duvarı yoktur. Kale yirmi altı kuleli ve iki kapılıdır. Kapılardan biri doğuya açılan çarşı kapısıdır. Bu kapı kulesi içinde bir mescidi olup, pencereleri her yanı görmektedir. Ve bu kapı dibinde bir demir pencere vardır. Yağmur yağınca tüm kalenin suları bu pencereden dışarı akar. Ve bir kale kapısı dahi batıya nâzırdır. Tuna nehri buz tuttuğu zamanlarda bütün halk kıymetli eşyalarını aşağı şehirden bu kaleye koyarlar. Kale içinde altı yüz hane vardır. Kalenin doğusu ve kıblesi ve güney taraf duvarlarının burç ve hendekleri gayet metîn ve müstahkemdir. Hendeği çakmak taşlı kesme hendektir.